SDÜ Hukuk Fakültesinden Yeni Bir Ufuk Avrupa Projesi: INNOVATE

Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Meltem İneli Ciğer’in üniversite düzeyinde yürütücülüğünü üstlendiği Ufuk Avrupa Projesi hibe almaya hak kazandı.

Doç. Dr. Meltem İneli Ciğer yürütücü, Arş. Gör. Özgenur Yiğit’in araştırmacı olarak yer aldığı projenin açılış konferansı, Floransa’da European University Institute’de gerçekleştirildi. Koordinatörlüğünü Avrupa Birliği Enstitüsünün (European University Institute-EUI) üstlendiği INNOVATE projesi kapsamında, göç araştırmaları ve politikaları arasındaki boşluğun nasıl kapatılması gerektiği araştırılacak.

Son yıllarda iltica ve göç konularının öneminin artmasıyla birlikte göç alanındaki akademik çalışma sayısının da arttığını belirten Doç. Dr. Meltem İneli Ciğer, göç alanındaki literatüre önemli katkıları bulunan bilimsel çalışmaların bu alandaki politikalara etkisinin oldukça sınırlı olduğunu söyledi.

38 ay sürecek ve toplam bütçesi 3.2 milyon avro olan proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. İneli Ciğer, “Göç alanındaki bilimsel çalışmalar ile yasal düzenleme ve politikalar arasındaki bu derin fark neden/nereden ileri gelmektedir? Göç politikalarının oluşturulması ve uygulanmasında bilimsel çalışmaların rolü nasıl artırılabilir ve bu amaçla hangi metotlar benimsenebilir? Bu sorulara cevap arayan INNOVATE projesi kapsamında merkezi ve yerel politika yapıcılar, uluslararası ve bölgesel örgütler, üniversiteler ve yerel kuruşlardan oluşan 100’ü aşkın aktörle ortak çalışma yapılacak ve bilimsel çalışmaların göç alanındaki politikalara daha fazla etki edebilmesi için yeni yöntemler geliştirilecek. Arş. Gör. Özgenur Yiğit ile birlikte Türkiye’deki göç politikalarının geliştirilmesi ve uygulanması bakımından bilimsel araştırmaların rolünü, akademik çalışmaların yasa ve politika yapıcılar tarafından daha fazla tanınması ve geliştirilen politikalarda esas alınması için ne yapılması gerektiğini araştıracağız. Bu kapsamda Antalya Belediyesi ile birlikte çalışacağız.” dedi.

HORIZON-CSA HORIZON Coordination and Support Actions kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından fonlanmaya hak kazanan INNOVATE projesi, SDÜ Hukuk Fakültesinin son dört yıldır ortak yararlanıcı kurum olarak yürütmekte olduğu ASILE projesinin ardından fonlanan ikinci “Ufuk Avrupa Projesi” oldu.

Yayın Tarihi: 23/01/2024
Okunma Sayısı: 508